dilluns, 20 de novembre del 2017

L'AIRE QUE RESPIREM

conferència de Xavier Giménez
Crònica de Marc Domingo Carreño (1r BAT A)




Molta gent no s’ha preguntat mai això: Què respirem? I simplement amb aquesta pregunta, podem respondre diverses inquietuds que un mateix no ha pogut respondre. Avui, Xavier Giménez, un doctor de la Universitat de Barcelona, ens ho explica.

Anteriorment, en el segle XX, durant els anys 60 i 70, l’aire era contaminat per culpa de l’aparició de totes les indústries; en canvi, actualment l’aire que podem respirar és molt més nítid gràcies a totes les lleis que s’han aplicat en contra dels gasos contaminants. Amb tot això dit, anem a veure la composició de l’aire:

- Oxigen (21%) -> L’oxigen prové de la fotosíntesi, per tant, un sol arbre pot arribar a produir milions de centenars de metres cúbics d’oxigen. A més a més, s’ha pogut comprovar que l’oxigen és magnètic, i per això, molts dels nadons prematurs han pogut sobreviure gràcies al magnetisme que té l’aire. Una altra informació important és que si respiréssim només un 15%, moriríem; i si en respiréssim més d’un 21%, ens cremaria el coll.

- Nitrogen (70%) -> És un gas inert, és a dir, que no pot provocar cap tipus de reacció química. En canvi, els airbags, són capaços de produir una reacció química que aporti nitrogen en el seu interior.

- Ozó (0’000007%) -> En aquest cas en trobem de dos tipus: el que es troba a la “superfície” el qual és perjudicial i el que es troba a més de 25.000 km d’altura, el qual és vital. Dins d’aquest apartat també podem parlar del forat d’ozó, el qual ha anat millorant durant els últims 10 anys. Aquest “forat” és molt present a l’Antàrtida i es produeix en la primavera (que seria la nostra tardor). Aquest forat d’ozó no té res a veure amb l’escalfament global, sinó que en aquestes zones hi arriba més raig UVA i per tant poden provocar càncers de pell.

- CO2(0’04%) -> És el gas que accelera l’escalfament global, ja que aquest podria existir sense el seu acumulament. Els màxims productor de CO2 són els motors dels automòbils, juntament amb les fàbriques. Encara que s’ha començat a reduir la producció.

- H(0’000055%) i H2O (1-4%) -> En les zones més càlides no trobem més d’un 1% de vapor d’aigua, en canvi, a les zones més humides, podem arribar a trobar fins a un 4%. Una de les zones més seques és l’Antàrtida a causa dels vents catabàtics, els quals escombren literalment la regió de qualsevol vestigi de gotes d’aigua, gel o neu. Aquests vents són descendents per efecte de la velocitat adquirida (320 km/h) o per la seva major densitat amb relació a l’aire circumdant.

La Seu d'Urgell, 15/11/2017


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.