dilluns, 5 de novembre del 2018

 CRÒNICA D'ADRIÀ HERREROS (1r BAT A)


EL MICROBIOMA DE L’OCEÀ, UN GRAN DESCONEGUT PER LA CIÈNCIA
EL DR.GASOL ENS EXPLICA TOT TIPUS DE DETALLS SOBRE ELS MICROORGANISMES, LES SEVES FUNCIONS I IMPORTÀNCIA DINS L’ECOSISTEMA MARÍ
Encara avui, la gran part dels microorganismes de l’oceà són un gran misteri per la ciència, i es què quan es tracta d’organismes que només podem veure sota un microscopi, tot es complica.
El dia 7 de novembre, en commemoració de la setmana de la ciència vam tenir l’oportunitat d’assistir a una conferència a l’Institut Joan Brudieu anomenada: “Allò que Darwin no va poder veure: l’essencial i invisible microbioma de l’oceà” a càrrec del doctor en microbiologia Josep Mª Gasol. El Dr. Gasol ha sigut participant en dos expedicions al voltant del món en vaixells oceanogràfics a més a més de ser professor d’investigació del CSIC a l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona.
Entrant ja en matèria, què és això del microbioma de l’oceà? Doncs bé, segons el Dr. Gasol, el microbioma oceànic és el conjunt de tots els microorganismes marins, dels seus elements genètics (genoma) i de las seva interacció amb el medi. Malgrat tot, hi ha tants microorganismes que és impossible conèixer totes les espècies. Per fer-nos-en una idea, podem assegurar que la massa de tots els microorganismes del mar junts és superior a la massa de tots els humans del món.
Com què hi ha tants microorganismes, els que coneixem, els classifiquem segons la seva funció, la seva edat, i la seva adaptació al medi. Això s’anomena classificació natural.
Ara bé, si tenim mètodes per classificar els microorganismes, és evident que n’hi ha d’haver més d’un tipus, per tant, també tenim una diversitat d’espècies d’aquests. La diversitat és el conjunt de tota la vida que existeix en un ecosistema determinat, en aquest cas, el mar. Això vol dir dues coses: la primera és que cada microorganisme té la seva funció i les seves característiques adaptades al medi on viu. La segona és que cada funció i cada característica dels diferents microorganismes és estrictament imprescindible per a la resta, sinó l’ecosistema no funciona.
Hem parlat de la classificació dels microorganismes, però per classificar-los, abans hem de trobar-los, i no és una feina fàcil. Per distingir els microorganismes els uns dels altres s’ha de seqüenciar el seu genoma, és a dir, s’ha de fer un estudi sobre els seus gens.
Fer un estudi genètic d’un microorganisme és complex, però és evident que si no coneixem la major part d’espècies d’aquests és impossible seqüenciar el genoma. Tot i així, sí que tenim la seqüenciació de gens de molts microorganismes que ens permeten comparar-los amb altres genomes que ja coneixem, com el dels humans.
Per finalitzar i com a curiositat, el Dr. Gasol ens dona una dada interessant i és que per cada gota d’aigua hi ha aproximadament un milió de microorganismes que nosaltres no veiem. Gràcies a això podem afirmar que la major part de la biodiversitat de la Terra és invisible, i tots sabem que les coses invisibles als ulls són extremadament complicades d’estudiar i sovint passen desapercebudes; tot i ser la base de la vida i de la ciència que coneixem avui dia.



DIMECRES 7 DE NOVEMBRE CELEBREM EL DIA DE LA CIÈNCIA AMB UNA CONFERÈNCIA A CÀRREC DE JOSEP M. GASOL, INVESTIGADOR DEL CSIC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.